دستگاه تصفیهکننده آب انتخاب مسیری صحیح به سوی سلامتی
دستگاه های تصفیه کننده آب یکی از وسایل مورد نیاز در هر منزلی است. بدن ما نیاز به درصد معقولی از آب آشامیدنی سالم در شبانه روز دارد. اگر سلامتی شما برایتان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ در این مقاله سعی شده تا با بررسی تمامی جوانب استفاده از دستگاه تصفیه کننده آب، شما را در خرید مطمئن این کالا آگاه نماییم و لذت نوشیدن یک آب سبک و سالم را به شما هدیه دهیم. پس تا آخر با ما همراه باشید…
خوانندگان محترم و گرامی، ما کاملاً مطمئن هستیم که هر ریالی که شما برای یک دستگاه تصفیه کننده آب عالی خرج می کنید، یک ریال است که به دلیل فواید سلامتی نوشیدن آب تصفیه شده و غیر آلوده، برای شما صرفه جویی ایجاد می کند.
گذشته از این موضوع، به معنای واقعی کلمه ده ها دلیل وجود دارد که شما را به سوی تهیه و خرید یک دستگاه تصفیهکننده آب در منزل سوق میدهد. اما اگر بخواهیم به سه دلیل عمده اشاره نماییم باید گفت که یک دستگاه تصفیهکننده آب به شما اطمینان می دهد تا:
- ایمنی در برابر بیماریهای منتقله از آب که ممکن است در اثر آلوده بودن آب ایجاد شود را بالا ببرد.
- طعم عجیب کلر، کربنات کلسیم از آب شیر منزل شما کاملا پاک میشود (این بدان معنی است که قهوه شما را خراب نمی کند!)
- خراشهای کوچک تا صفر، لکه بینی و پوسته پوسته شدن روی سطح ظروف آشپزخانه شما از بین میرود.
این راهنمای خرید تصفیه آب به شما کمک میکند تا تصفیه کننده مناسب آب را برای خانه یا محل کار خود شناسایی کنید.
قبل از اینکه در مورد انواع مختلف فن آوری تصفیه آب صحبت کنیم و اینکه کدام یک از این موارد میتواند متناسب با نیاهای شما باشد، مهم است که در ابتدا انواع مختلفی از ناخالصیهای موجود در آب آشامیدنی را بدانید. زیرا در این صورت فقط ما میتوانیم نیاز به چنین انواع مختلفی از دستگاههای تصفیه آب را درک کنیم.
راهنمای مطالعه
- ۱ انواع مختلف ناخالصی هایی که معمولاً در آب قابل شرب وجود دارد
- ۲ نوع آب را مشخص کنید – آب سبک یا سنگین؟
- ۳ انواع سیستم های تصفیه آب و طراحی آنها متناسب با نوع آب شما
- ۴ دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل CHROME-BXN10
- ۵ دستگاه تصفیه کننده آب خانگی اس اس وی مدل Smart StarLine S1000
- ۶ دستگاه تصفیه کننده آب آکوا لاین مدل RO-LINE800
- ۷ دستگاه تصفیه کننده آب خانگی آکوا پرو مدل B-RO7
انواع مختلف ناخالصی هایی که معمولاً در آب قابل شرب وجود دارد

نوع ناخالصیهای موجود در آب آشامیدنی که به خانه شما میآیند ، عمدتاً به منبع و منبع توزیع آب بستگی دارد. منابع متداول آب آشامیدنی عبارتند از: دریاچهها، رودخانهها، چاههای متفرقه، آب باران برداشت شده، عرضه شرکتهای آب و فاضلاب از طریق لولهکشی شهری، تانکرهای آب و غیره….
کیفیت آب، سطح ناخالصیهایی مانند آلایندههای مضر، مواد شیمیایی و ناخالصیهای بیولوژیکی مانند باکتریها و ویروسها و سختی آن، همه به منبع آب بستگی دارد.
متداولترین انواع ناخالصیهای موجود در آب را می توانید در جدول زیر مشاهده نمایید:
تأثیر بروی آب آشامیدنی | منبع تغذیه آب متداول | نوع آلودگی |
ظاهر گل آلود و غیر شفاف | رودخانه ، چاه یا آب لوله کشی که لوله های آن آسیب دیده اند | مواد جامد حل نشده مانند ماسه و گل |
شور | آب دریا | نمک های معدنی محلول مانند سدیم و پتاسیم |
سنگین در مقیاس شکل گیری | رودخانه ها | ترکیبات معدنی محلول مانند کلسیم و منیزیم |
بد بو | دریاچه ها و برکه ها | ترکیبات آلی |
طعم تلخ | آب لوله کشی شهری | مواد ضد عفونی کننده مانند کلر |
بیماری های ناشی از آب | لوله های آب آسیب دیده، مخازن آب بیولوژیکی | ناخالصی های بیولوژیکی مانند باکتری ها و ویروس ها |
معمولاً، آب دریاچهها، رودخانهها و آب باران برداشت شده نسبت به آب چاههای متفرقه TDS کم (Total Solids Dissolution = ذرات معلق جامد محلول در آب) خواهند داشت. آب چاه یا آب زیرزمینی عموماً دارای TDS بالایی است و همچنین ممکن است دارای ناخالصیهای مضر شیمیایی مانند سرب، آرسنیک و غیره باشد. منبع آب لولهکشی یا آب ذخیره شده در مخازن معمولاً مستعد آلودگی بیولوژیکی است (چون در صورت آسیب دیدن لولهها یا مخازن ذخیرهسازی، آنها به طور مکرر تمیز نمیشوند)
نوع آب را مشخص کنید – آب سبک یا سنگین؟

براساس سطح مواد جامد محلول در آب ، آب را می توان سبک یا سنگین طبقه بندی کرد. مجموع مواد جامد محلول (TDS) به عنوان درجه سختی در نظر گرفته میشود و در واحد قطعات در هر میلیون (PPM) یا میلیگرم در لیتر (میلیگرم در لیتر) اندازهگیری میشود.
آب با مقدار TDS بین ۱۵۰-۳۰۰ ppm در نظر گرفته میشود آب نرم، در حالی که آب با مقدار TDS بالاتر از ۵۰۰ ppm به عنوان آب سخت یا آلوده در نظر گرفته میشود.
منبع آبی که برای منزل خود تأمین می کنید از چه نوعی است؟

اگر آب منزل شما از آب زیرزمینی تأمین شود یا توسط تانکرهای آب تأمین میشود، یا از چاههای حفر شده عمیق تأمین میشود، احتمالاً این آب از نوع سنگین است.
آب سنگین حاوی درصد بسیار زیادی از مواد جامد محلول مانند کلسیم، منیزیم، فلزات سنگین، فلوراید و آرسنیک است. همه این ناخالصیهای محلول باعث میشود آب سنگین برای نوشیدن انسان نامناسب و مضر باشد.
از طرف دیگر، آب حاصل از رودخانهها، سیستمهای برداشت آب باران، دریاچهها و سیستم ذخیره و توزیع آب شهری به طور کلی به عنوان آب سبک خوانده میشود. آب سبک، گرچه چندان خطرناک نیست، اما همچنین نیاز به تصفیه دارد قبل از آنکه در طولانی مدت برای مصرف انسان بی خطر تلقی شود.
لازم به ذکر است که اشاره گردد برخی از مواد معدنی محلول در آب برای سلامتی انسان مفید هستند و بنابراین TDS بسیار کم یا صفر نیز توصیه نمیشود. کاهش سطح TDS به مقدار بسیار کم نیز بر سطح pH آب تأثیر میگذارد، این میزان باید در محدوده ۶.۵-۸.۵ باشد. آب با TDS بسیار کم طعم مضر خواهد داشت. حد پایین رسمی وجود ندارد، اما حداقل TDS 80 پی پی ام حداقل سطح پذیرفته شده است.
انواع سیستم های تصفیه آب و طراحی آنها متناسب با نوع آب شما
تصفیه کننده اسمز معکوس (RO)
برای درک کارکرد RO ، ابتدا باید درک کنیم که اسمز چیست؟
در فرایند اسموز طبیعی، آب به طور طبیعی از ناحیه ای با غلظت املاح پایین (سطح TDS پایین)، از طریق غشایی، به ناحیه ای با غلظت املاح بالا (سطح TDS بالا) جریان مییابد. منافذ غشاء بسیار کوچک هستند (در حدود ۰.۰۰۰۱ میکرون) ، مولکول های آب کوچکتر از آن عبور میکنند و کوچکترین ناخالصی های محلول و باکتری ها به دام میافتند.
سیستم اسمز معکوس از فرایندی برعکس فرایند اسمز طبیعی پیروی می کند، بدین معنا که مولکولهای آب را از ناحیه سطح TDS بالاتر به ناحیه سطح پایینتر TDS سوق میدهد. این امر با استفاده از فشار خارجی با کمک پمپ آب برای معکوس کردن جریان طبیعی آب حاصل میشود.
آب با ناخالصیها یا TDS زیاد با فشار زیاد به داخل محفظه RO پمپ میشود، چنین فشاری سبب میشود تا مولکولهای آب را در غشاء نیمهنفوذپذیر به طرف دیگر سوق دهد در حالی که مواد جامد محلول و سایر ناخالصیها را پشت سر میگذارد. تمام مواد جامد و ناخالصیهای محلول به همراه مقداری آب ورودی، که به عنوان فاضلاب RO یا پساب نیز شناخته میشود، از طریق یک خروجی جداگانه تخلیه میشوند.
بنابراین تصفیه کننده RO همیشه برای تصفیه آب که از سطح TDS بالایی برخوردار است، توصیه میشود. سطح TDS آب آشامیدنی خروجی از تصفیه کننده RO نسبت به آب ورودی بسیار پایین است.
برخی از اشکالات فن آوری RO:
به برق نیاز دارد: از پمپ آب برقی با فشار بالا برای اعمال فشار خارجی بر آب ورودی استفاده میشود، از این رو تصفیه کنندههای RO نمیتوانند بدون برق کار کنند.
هدررفت بالای آب: بخش قابل توجهی از آب ورودی به همراه ناخالصیهای محلول در این سیستم تخلیه میشود و این منجر به هدر رفتن غیرضروری آب میشود. به طور متوسط، دستگاههای تصفیه RO برای هر ۱ لیتر آب تصفیه شده ۳ لیتر پساب تولید میکنند.
اولترا فیلتراسیون (UF)
همانند سیستمRO ، سیستم UF (اولترا فیلتراسیون) همچنین از یک غشای نیمهنفوذپذیر برای تصفیه آب استفاده میکند. پس از خواندن اولین جمله، اکنون باید به این فکر کنید که اگر RO یا UF از همان روش برای تصفیه آب استفاده می کنند، تفاوت بین RO و UF چیست؟ اولترافیلتراسیون یا UF از غشایی با منافذ بسیار بزرگتر (تقریباً ۰.۰۱ میکرون) در مقایسه با RO استفاده می کند که از غشایی با منافذ بسیار کوچک استفاده میکند (تقریباً ۰،۰۰۰۱ میکرون).
مزیت استفاده از سیستم یو اف این است که دستگاه های تصفیه UF میتوانند بدون برق کار کنند زیرا این غشاء دارای منافذ بسیار بزرگتری است و آب می تواند با استفاده از نیروی جاذبه به طور طبیعی از آن عبور کند. به این معنی که فشار خارجی یا پمپ آب لازم نیست. همچنین، از آنجا که دستگاه های تصفیه UF هیچگونه آب را از خود دور نمیکنند، هیچ هدر رفت آبی وجود ندارد.
اما محدودیتهایی در استفاده از تصفیه کننده UF وجود دارد، به دلیل بزرگتر شدن اندازه منافذ، UF تنها میتواند مواد جامد حل نشده و ناخالصیهای بزرگتر را از بین ببرد. این ماده قادر به حذف مواد جامد محلول یا کاهش سطح TDS نیست. بنابراین، تصفیه کننده UF برای تصفیه آب با TDS بالا یا آب سنگین چندان مناسب نیست.
تصفیه ماوراء بنفش (UV)
همانطور که از نام این سیستم پیداست، تصفیه ماوراء بنفش یا UV از اشعه ماوراء بنفش برای تصفیه آب استفاده میکند. دستگاه تصفیه UV با پرتاب اشعه ماوراء بنفش با شدت زیاد روی آب که باعث از بین رفتن یا غیرفعال کردن باکتریها و ویروسهای ایجاد کننده بیماری میشود، کار میکند.
با این حال، دستگاههای تصفیه UV نمیتوانند ناخالصیها یا مواد شیمیایی محلول یا حل نشده را از آب خارج کنند. به همین دلیل بیشتر دستگاههای تصفیه UV موجود در بازار از نوعی از پیش فیلتهای رسوبی خارجی برای حذف ناخالصیهای حل نشده و فیلتر کربن فعال برای از بین بردن کلر و برخی ناخالصیهای محلول استفاده می کنند.
بنابراین، تصفیه آب UV فقط در مناطقی توصیه میشود که منبع تغغذیه آب ازسطح TDS بسیار کمی برخوردار باشد.
اگر سطح TDS آب کم باشد اما به باکتریها و ویروسها آلوده شده و گل آلود به نظر برسد، میتوانید از دستگاه تصفیه کننده آب UF + UV استفاده کنید.
در ادامه به معرفی چند محصول پرطرفدار در بازار دستگاه های تصصفیه کننده آب می پردازیم:
دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل CHROME-BXN10

دستگاه تصفیه کننده آب آکوا اسپرینگ یکی از مدرن ترین محصولات تصفیه آب در بازار است این محصول ساخت کشور تایوان است . در این دستگاه از سیستم تصفیه آب اسموز معکوس بهره گرفته شده است.
این دستگاه با وزنی معادل ۲۰ کیلوگرم و ظرفیت ۱۲ لیتر و جنس بدنه تمام استیل ساخته شده است. از جمله ویژگی های این محصول می توان به برخورداری از سیستم هوشمند هشدار خودکار و قطع دستگاه، برخورداری از ده فیلتر کربن پودری، ممبران، کربن بلاک، کربن نهایی، مینرال، نانو ذرات گیاهی، قلیایی، فیلتر اشعه ماوراءبنفش، و از نوع الیافی، از بین برنده ذرات معلق در آب تا ۵ میکرون و برطرف کننده شوری آب، طعم و بوی نامطبوع، کلیه میکروب ها و انگل های موجود در آب، حذف کلیه باکتری ها و میکرو ارگانیسم ها، از بین بردن اسیدیته آب این دستگاه اشاره کرد.
عمر فیلتر های این دستگاه یک سال است. این دستگاه دارای ولتاژ ورودی ۲۴ وات است که مصرف بسیار پایینی دارد و در میزان مصرف برق به صرفه است. این دستگاه دارای مخزن ذخیره آب در زمان قطع جریان برق است. همچنین دارای مخزن آنتی باکتریال از جنس پلی پروپلین( برند تانک پک) است. این دستگاه مناسب استفاده در مناطقی است که سطح ذرات جامد محلول در آب زیاد است.
دستگاه تصفیه کننده آب خانگی اس اس وی مدل Smart StarLine S1000

دستگاه تصفیه کننده آب اس اس وی یک دستگاه پیشرفته با قابلیت های منحصر به فرد است این دستگاه در مقایسه با محصولات مشابه خود بسیار کم وزن (۱۰ کیلوگرم) مقرون به صرفه و از لحاظ اقتصادی خرید آن توجیه پذیر است.
سیستم تصفیه کننده آب این دستگاه از نوع اسمز معکوس است. قیمت پایین فیلترهای تعویضی و برخورداری از سیستم نانوسیلور به جای فیلتراسیون ماوراء بنفش بدلیل مضرات آن و همچنین استفاده از سیستم های خطی شارژپذیر باعث شده این دستگاه جایگاه ویژه ای را در بین محصولات موجود در بازار برای خود پیدا نماید.
از جمله ویژگی های این دستگاه می توان به میزان فاضلاب و پساب بسیار کم، طراحی کمجا و بهیهنه دستگاه برای تعبیه در فضاهای بسیار کوچک، بدنه فایبر کلاس مقاوم در برابر ضربه و زنگ زدگی، مصرف پایین برق و ایمنی بالا در برابر نوسانات برق بدون خطر برق گرفتگی اشاره کرد.
این دستگاه مجهز به مگا بوستر پمپ بی صدا است. اگر واقعا به دنبال سلامتی خود هستید این محصول را پیشنهاد میکنیم. اگرچه قیمت بالایی دارد اما از سایر جهات دیگر بسیار مقرون به صرفه است و واقعا ارزش استفاده را دارد.
دستگاه تصفیه کننده آب آکوا لاین مدل RO-LINE800

دستگاه تصفیه کننده آب آکوا لاین یک دستگاه تصفیه کن آب خانگی و ایده آل با برخورداری از فیلتراسیوون قلیایی و املاح معدنی از لحاظ قیمتی مقرون به صرفه است. این دستگاه مجهز به سیسستم تصفیه آب اسمز معکوس است.
وزن این دستگاه معادل ۱۵ کیلوگرم است که یک وزن تغریبا نرمال است. جنسس بدنه این محصول از نوع استیل با رنگ کوره ای است. دقت فیلتراسسیون یک صدم میکرون است. این محصول دارای ۸ فیلتر است و دارای فیلتر های استاندارد موجود در بازار می باشد. عمر متوسسط فیلترها ۶ ماه است که این یکی از معایب این دستگاه است.
دستگاه تصفیه کننده آب خانگی آکوا پرو مدل B-RO7

دستگاه تصفیه کننده آب خانگی آکوا پرو مدل B-RO7 ساخت کشور تایوان و تحت لیسانس آمریکا است. این محصول مجهز به سیسستم تصفیه آب اسموز معکوس قلیایی کننده آب است. ویژگی قلیایی آب و حفظ سطح ph آب است.
این دستگاه خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی را به آب خانگی شما اهدا مینماید. این دستگاه قابل استفاده در تمامی نقاط ایران است حتی در نواحی جنوبی که آب شور است این دستگاه قابلیت شیرین نمودن آب را داشته و با برخورداری از سه خروجی چند منظوره شما می توانید به هنگام نصب محصول از آن برای تصفیه آب یخچال و آکواریوم نیز بهره مند شوید.
این دستگاه دارای استاندارهای روز دنیا نظیر FDA_WQ_CE_NSF است. این دستگاه دارای ۷ فیلترتصفیه می باشد. ولتاژ برق ورودی این دستگاه ۲۴ وات است که به نظر قابل قبول است. از جمله مزایای این دستگاه وزن کم و مصرف پایین آن در قیاس به محصولات مشابه است.